Freelanceri

Harrastus on pyyteetöntä ja sisäisen motivaation takia tehtyä toimintaa. Harrastusten tuoma mielihyvä innostaa ja piristää arkea. Yksilön henkisen hyvinvoinnin kannalta tärkeitä harrastuksia löytyy laidasta laitaan. Kaikki harrastukset eivät sovi ammatiksi, mutta joistakin on mahdollista saada juuri itselleen sopiva unelmatyö.

Monelle nuorelle on varmasti haaveena saada omasta rakkaasta harrastuksesta myöhemmällä iällä ammatti. Tavoitteiden täyttymiseksi ei kuitenkaan riitä, että on lahjakas siinä mitä tekee. Motivaation on myös oltava kohdillaan ja harjoituksia pitää tehdä, vaikka ei juuri nyt tuntuisi siltä. Ammattimainen tekeminen vaatii onnistumisia oikealla hetkellä ja erottautumiskykyä kilpailijoista. Useilla aloilla on Suomessakin kysynnän ylittävä määrä harrastajia, joten kannattaa harkita tarkkaan lähteekö muuttamaan mieluisaa harrastustaan ammatiksi. Esimerkiksi keikkailevan muusikon mieli saattaa muuttua, kun toimeentulo on kiinni keikoissa. Niistä tulee pakollisia sen sijaan, että soittelisi vain omaksi ilokseen. 

Harrastuksesta ammatti

Intohimoisesta harrastuksesta on helppo tehdä ammatti. Oppimiskäyrään saa etumatkaa, kun on jo perehtynyt aiheeseen ja pitää siitä sekä kokemusta tekemisestä on jo ehtinyt karttua. Intohimoiselle ruoanlaittajalle kotoa käsin toimiva catering-yritys voi tuoda vapautta ja iloa elämään. Pitkään valokuvausta harrastaneelle taas kotistudiossa tehdyt toimeksiannot tuovat lisätuloja. Matkustamisen ystäville blogin pitäminen tai matkatoimiston perustaminen voivat olla varteenotettavia vaihtoehtoja.

Harrastuksen hyötyjä eivät ole pelkästään sen tuomat ilot vaan myös onnistumisen ja tyydytyksen tunne sekä vapaaehtoisesta työstä nauttimisen tuoma vapaus ja rentoutuminen. Harrastuksista saa rentouttavan tauon työn tekemiselle, mutta kun harrastusta tekee taloudellisista syistä, kannattaa miettiä viekö se ilon intohimostasi. Kun esimerkiksi urheilusta tai taiteesta tulee ammatti, saattaa sen mielekkyys vähentyä ja ennen rentouttava toiminta tuntuukin “pakkopullalta”.

Kannattaakin harkita, aikooko tehdä tulevaisuudessa harrastustaan vain omaksi ilokseen, osa-aikaisesti sivutulojen toiveessa vai kokoaikaisesti ja täysillä. Monelle toimistotuntien ja palkansaajan roolin hylkääminen voi olla vapautuminen kahleista. Toiselle taas yksin jääminen voi tuntua raskaalta – ja motivaatio saattaa alkaa huveta – kun kaikesta pitääkin huolehtia itse.

Mikä on freelancer

Freelancer-termillä tarkoitetaan sellaista ammatinharjoittajaa, joka ei ole vakituisessa työsuhteessa minkään yksittäisen työnantajan kanssa vaan tarjoaa palveluitaan samaan aikaan useammalle eri toimeksiantajalle. Ensimmäisen kerran termi oli käytössä 1800-luvun alussa ja sillä tarkoitettiin palkkasotilasta. Sanat “free” (vapaa) ja “lance” (peitsi, keihäs) tarkoittivat sotilaan olevan vapaita sen sijaan, että olisivat jonkun aatelisen alaisuudessa. Kysytty freelancer voikin valita työurakkansa mielensä mukaan, eikä ole ulkopuolisten toimesta pakotettu ottamaan toimeksiantoja.

Freelancerina toimiminen on hyvä keino kokeilla, miltä tuntuisi tehdä työkseen ennen harrastuksen roolissa ollutta toimintaa. Ennen päivätyönsä lopettamista on hyvä kokeilla, kuinka omat taidot ja kokemus riittävät alalla. Osa-aikaisesti freelancerina toimiminen päätyön ohella onkin alkanut viime vuosina yleistyä. Kokoaikaisten freelancerien määrä kasvaa myös, kun ihmiset tarttuvat internetin tarjoamiin apuihin ja päättävät suunnitella itse omat työrutiininsa. Viimeaikainen epidemia on varmasti ollut myös omiaan lisäämään ihmisten halukkuutta työskennellä kotoa käsin.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *