Kehitä yritystäsi – kehity samalla itse!

Työelämä muuttuu jatkuvasti ja elinikäinen oppiminen onkin välttämätöntä, jotta pysyy mukana yhteiskunnan kehityksessä. Elinikäinen oppiminen on ammatillista itsensä kehittämistä ja jatkuvaa työtaitojen parantamista. Se tuleekin tulevaisuudessa olemaan jokaisen aikuisen palkansaajan ja varsinkin yrittäjän elämän arkea. Tästä syystä monimuotoinen koulutus ja verkossa oppiminen ovat jatkuvasti yhä keskeisemmässä roolissa.

Oppimisen mahdollisuus verkossa ei kuitenkaan riitä. Opiskelijalla pitää myös olla hyvät opiskelutaidot ja motivaatiota itsensä kehittämiseen. Näihin seikkoihin vaikuttavat opiskelijan itsetuntemus ja opiskelumotivaation tiedostaminen. Myös ajankäytön hallinta ja organisointikyky ovat vaikuttavia tekijöitä. Kyky hakea tietoa ja omaksua se sekä ymmärtää opiskeltujen asioiden merkitys helpottavat itsensä kehittämistä huomattavasti.

Yhä enemmän suosiossa oppimisen välineinä ovat verkkokurssit ja verkkoympäristö. Avoimeksi oppimisympäristöksi määritelty verkkoympäristö on tietoverkkoihin suunniteltu ympäristö, jonka tavoitteena on olla teknisesti helppo käyttää ja sen tulee mahdollistaa itsenäinen opiskelu. Verkossa onkin laajalti erilaisia kursseja ja opetusvideoita, niin harrastajien, ammattilaisten kuin virallisten oppilaitostenkin toteuttamina.

Joskus yrityksen osaaminen on kiinni yhdestä henkilöstä

Jos toimit kevytyrittäjänä tai teet töitä yksin toiminimellä tai yhtiönä, olet usein omien taitojesi varassa. Siinä missä palkansaaja saa usein tarkat neuvot, ohjeistukset ja koulutuksen palkanmaksajalta, joutuu yksin toimeksiantoja tekevä yrittäjä turvautumaan omaan tietoonsa ja opittuihin asioihin. Yrittäjän on enemmän vakuutettava työn maksajaa omalla osaamisellaan, sillä toimeksiantoja tulee vasta kun työurakan tekijän osaaminen on tarpeeksi korkealla. Osaamatonta tai tuntematonta yrittäjää harvoin otetaan lämmöllä vastaan.

Oppiminen onkin tärkeä seikka, kun luodaan kuvaa osaavasta tekijästä. Toiminnan ollessa alkuvaiheessa oppimiskäyrä on jyrkkä, sillä yrittäjän tulee tuntea hyvin osa-alueet, joilla toimii. Sen lisäksi usein yrittäjän on kyettävä hoitamaan muitakin velvollisuuksia, kuten markkinointia ja myyntiä, asiakaspalvelua, laskutusta sekä tulevaisuuden muutosten ennakointia.

Tämän päivän oppiminen on helpompaa ja halvempaa kuin ikinä ennen

Kasvavan kysynnän vuoksi verkko on täynnä erilaisia tapoja oppia ja hioa uusia taitoja. Kursseja on monissa eri muodoissa, kuten e-kirjoina, verkkokursseina ja videoblogeina. YouTuben, Instagramin, Facebook-ryhmien ja valtavan blogi- sekä video-blogimäärän vuoksi aiheesta kuin aiheesta on helppo löytää tietoa ilmaiseksi. Youtubesta löytää helposti laadukkaan opetusvideon lähes mistä tahansa aiheesta. Opetusvideoiden sisällöt vaihtelevat taskulampun pariston vaihtamisesta monimutkaisten taideteosten valmistamiseen.

Youtuben opetusohjelmat ja -videot sekä Facebook-ryhmissä kysymysten esittäminen eivät kuitenkaan ole ainoa tapa oppia uutta verkossa. Tarjolla on useita eri palveluita, jotka tarjoavat alustan tuhansille eri alojen opetusvideoille ja -materiaaleille. Kaikki opetusmateriaalit ja palvelut eivät ole ilmaisia, mutta verrattuna vuosikymmenten takaisiin tapoihin toimia, ne ovat halvempia ja helpommin saatavilla kuin koskaan ennen.

Opiskelua helpottavat verkkosivustot ja mobiilisovellukset, kuten Coursera, Skillshare, Codecademy, Lynda, Alison, Pluralsight ja Edx tarjoavat valtavan määrän tietoa eri aloilta. Halusit sitten aloittaa uran koodarina tai muusikkona – tai ehkä molempina – näiltä alustoilta löydät kaiken muun tarvitsemasi paitsi sisäisen halusi oppia.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *